Bredvid den parlamentariska röran.

Under gårdagen kom en forskningsrapport från OECD. Den berättar om EN anledning till att det misslyckade nyliberala experimentet pågått i över 30 år i västvärlden. Efter oljekrisen under 70-talet ville kapitalet/näringslivet ha mycket större tillväxt. Man ville tjäna mycket mer pengar, snabbt. Nationalekonomen Milton Friedmann hade det recept som verkade mest lockande. Det gick helt enkelt ut på att rika måste få bli rikare och fattiga bli fattigare. Freidmann kallade det “trickle-down-enonomy” eller i folkmun, “skvätt-ekonomi”. Om rika fick bli rikare skulle mer pengar “skvätta” ner till de fattiga. Idag styrs hela världen efter denna enkla men orättvisa formel. Enligt OECD har detta inte bara varit orättvist, det har visat sig även vara felaktigt! Tillväxten har hämmats av “skvätt-ekonomin” och tex USA har förlorat minst 20% i tillväxt. Även Sverige, som idag har de snabbast växande ekonomiska klyftorna i västvärlden, har förlorat mycket i tillväxt. 

Är de rika förbannade idag? Besvikna? Det kan ju också vara så att för den som är väldigt rik så är det viktigaste att alla andra har mindre!? 

Vad tänker Kjell-Olof Feldt? Bengt Dennis? Erik Åsbrink? Denna trio av sk socialdemokrater som i slutet av 80-talet iscensatte den chock-doktrin som vissa kallar “November-revolutionen”. Detta blev starten på den ekonomiska 90-talskrisen som gjorde det möjligt att införa nyliberal ekonomisk politik i Sverige. Det hela gick helt efter Milton Friedmanns manual. Ni hade fel gubbar!! Hur känns det att ha offrat ett ihophållande, välfungerande samhälle för att sedan få veta att det var för ingenting!? 

Vertical Menu
Search
Categories